tisdag 10 februari 2015

hönökaka

Gillar egentligen inte att bara lägga upp en länk på recept men idag får det bli så. Bakade detta i helgen ,mums!http://tidningenhembakat.se/bloggar/lindas-bakskola/honokaka/

torsdag 5 februari 2015

Sjudna maränger

Har ju glömt att skriva att i förrgår testade jag på att göra maränger. Jag har prövat tidigare ock med liknande recept och det brukar bara bli platta och brunaktiga små maränger. Så denna gång testade jag på ett nytt recept. Sjudna maränger för att att de skulle bli så där härligt sega inuti.
Och det lyckades! Underbart =D

Recept från coop sjudna maränger om nån vill kika på original receptet ;)

Ingridienser
3 äggvitor
1,5 dl strösocker

Sätt ugnen på 125 grader

Häll äggvitor och socker i en skål eller liten kastrull av metall. Sätt den över en kastrull med kokande vatten ( vattenbad) och vispa helst med elvisp 5- 10 minuter, ( i receptet kan man använda en kökstermometer och vispa tills den visar 60-70 grader)  jag vispade med elvisp i ca 7 minuter.

Ta skålen från värmen och fortsätt vispa till den kallnar och blir riktigt tjock.

Om du vill så kan du göra som jag och röra ner lite livsmedelsfärg och inte röra i det helt så att det blir lite marmorerat

Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in mitt i ugnen i ca 30 - 40 minuter. Jag tog ut mina efter ca 35 minuter men när jag smakade dem ett tag efter så var de lite ogräddade inuti så jag satte in den på eftervärmen i ugnen sen fick de vara där ca 1 dygn ;) mest för att jag gjorde dem på kvällen och dagen efter glömde jag av dem tills jag kom hem på kvällen ;)



Fude Brownies

Här kommer en uppdatering angående Fudge Brownis, de var underbart goda! En klar chokladfavorit !

Fudge Brownis

I förmiddags bakade jag fudge Brownis , kopierat receptet rakt av från:Tidningen Hembakat Några vänner kommer på middag hos oss ikväll så detta ska bli efterrätten :-)

Fudge brownies
Ca 20 st

Fantastiskt goda, segmjuka brownies med krämig chokladtryffel på toppen.

125 g smör
2 ½ dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Chokladtryffel
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör

Garnering
ev flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om. Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.

2. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt den svalna i formen.

3. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull.

4. Stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen. Rör om. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.


5. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar. Skär kakan i rutor, ca 5 x 4 st. Strö eventuellt lite flingsalt på några av rutorna


tisdag 3 februari 2015

Fetaostbiffar

Min man han äter inte kött men jag gör ju det och en favorit på en kötträtt är fetaostbiffar:)

Fetaostbiffar
8 stora
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ägg
3 msk färsk basilika
1 tsk salt
500 g blandfärs
150 g fetaost
1 tomat
svartpeppar
 Och recept på en god sås som är god att ha till :) Bara att röra ihop Sås
2 dl crème fraiche
1/2 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
salt, peppar 

Rör ihop ströbröd och mjölk och låt det svälla i 10 minuter. Finhacka löken och blanda ner den tillsammans med riven vitlök, ägg, hackad basilika, salt och nymalen svartpeppar. Rör ner färsen och vänd sist i tomat och fetaost i stora tärningar.


Forma 8 stora biffar och stek i smör på medelvärme. Recept från Min Goda Sida


Och som alltid ändrar jag lite så jag brukar aldrig ha i gul lök men denna gången hade jag i lökpulver. Sen så tog jag vitlökspulver istället för vitlök och torkad basilika istället för färsk. Och jag brukar göra många små istället för 8 stora:)