onsdag 9 mars 2011

Fyllda bullar

Hej och hå idag har jag bakat =) Fyllda bullar med vaniljkräm och hallon och fyllda bullar med choklad och hallon :)

Jag gjorde degen först och sen började jag tänka ut fyllning, det blev inte så bra eftersom jag började med vaniljkrämen när degen nästan jäst klart.......men det gick bra.(Ställde ner grytan, med lock på, i diskhon med väldigt kallt vatten då svalnade den snabbt )
Men mitt tips är att göra vaniljkrämen först av allt :)
Jag har dock bara smakat vaniljkräm/hallon bullarna och min sambos betyg blev att de var i samma klass som konditori bullar.

Vaniljkräm
Vaniljkräms receptet är hämtat från http://www.baka.se/recept/hemmagjord-vaniljkram 
 • 2 1/2 dl mjölk
 •  1 msk vetemjöl
 •  2 st äggulor alternativt 1 ägg 
 • 1 msk strösocker 
 • 2 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen förutom vaniljsockret i en kastrull

Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjockanat

Låt den svalna och tillsätt till sist vaniljsockret.Vetedeg
 • 100 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 1 pkt jäst 
 • 1 dl strösocker
 • ½ tsk salt
 • 13-14 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull

Häll mjölken i kastrullen då smöret smält och värm tills det är fingervarmt ( känn med lillfingret när det känns varken varm eller kallt så är det lagom :) )

Smula ner jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av smör/mjölk blandningen.

Tillsätt övriga ingredienser men inte allt mjöl på en gång. Arbeta degen tills den är blank och fast.

Låt jäsa i ca 30 minuter till dubbelstorlek.


Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord knåda den ordentligt och dela därefter degen i två delar

Kavla ut degen skär sedan kvadrater och he på vaniljkräm och ett hallon/ choklad och några hallon. Har tyvärr inga exakta mått på hur mycket fyllning jag lagt på varje kvadrat. Men jag kan säga att det bra att ha mycket deg runtomkring så att det är lätt att få ihop allt till en bulle. Jag märkte att jag lagt för mycket fyllning på mina vaniljkräm/hallon bullar för de var lite knixigt att få ihop.

Vik in alla hörn och kanter till mitten, så att fyllningen inte rinner ut, så att det blir en rund bulle

Låt jäsa på en plåt i ca 30 minuter under bakduk

Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 8 minuter

Låt svalna under bakduk

På mina vaniljkräm/ hallon bullar pudrade jag florsocker på precis innan servering och på choklad / hallon bullarna la jag på lite riven choklad precis när de kom ut från ugnen . Men tror nästan det kan vara lättare och bli snyggare att smälta choklad i ett vattenbad och ringla över.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar