onsdag 29 september 2010

Pappas bröd


Jag har bakat "pappas bröd" nu ikväll. Har bakat det en gång förut då gjorde jag efter original receptet men ikväll testade jag att ha vetekli i degen. Blev gott men jag personligen tycker att originalet är bättre. Det är ett oerhört gott och lättbakat bröd iallafall. Inga konstigheter.
Receptet har jag hämtat ur boken brödglädje skriven av Anna Braw. Och just detta recept är av Roland Gustavasson Från Degerfors. I boken finns en fin berättelse om just detta " pappas bröd" men den lägger jag inte ut här.

Pappas bröd
Åtta brödkakor
Jäsning: 45 minuter
Ugn: 300 grader , ca 4 minuter per plåt
 • 125 g smör
 • 5 dl vatten
 • 50 g jäst
 • ½ tsk salt
 • ½ dl socker
 • ca 15 dl vetemjöl ( jag tillsatte även 5 msk vetekli för att få lite mera  fibrer i brödet ) 
Smält smöret, häll i  vattnet och värm till fingertemperatur. Lös jästen i lite av vätskan och häll den i en degbunke tillsammans med resten av vätskan. Blanda de övriga ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Låt läsa i trekvart.

Ta upp degen på bakbord och dela den i åtta bitar. Kavla ut varje bit direkt på en smord plåt till en halvcentimeter tjock kaka. Nagga. Grädda direkt i 300 grader varm ugn i ungefär 4 minuter.
 Lägg de ljusbruna kakorna att svalna under bakduk.


2 kommentarer:

 1. Mums va gott det ser ut! här hemma är det ju marcus som står för brödbaket så jag får visa receptet för honom =)

  SvaraRadera
 2. Det är riktigt gott rekommenderas verkligen :)

  SvaraRadera