torsdag 23 september 2010

Min fina assistent & bakade havrerutor

Igår köpte jag en ankarsrum assistent på Hemma butiken Aspholmen i Örebro där de har världens bästa personal :)  och idag premiär invigde jag den med att baka havrerutor  =)
Receptet är från allt om mat  http://www.alltommat.se/recept/havrerutor-5648  men jag har gjort några ändringar.

Havrerutor ca 18 stycken
  • 50 g jäst
  • 6 dl Mjölk ( jag använde 5 dl mild yoghurt & 1 dl kallt vatten) 
  • 2 msk rapsolja 
  • 2 msk brun farin
  • 1 msk salt
  • 2 dl havregryn 
  • 1 L rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
                                                                              Bild hämtad från    http://www.bagarenochkocken.se/shop/?cat_id=116          
Ett lättbakat och saftigt bröd med havregryn och rågsikt. Brödet kräver ingen avancerad utbakning utan trycks bara ut direkt i långpannan.
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm, 37°.

2. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn, rågsikt och 2 dl av vetemjölet. ( jag hade i  allt vetemjöl på en gång ) Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. ( om ni gör på mitt sätt struna i mjölet )  Tryck ut degen i en väl smord långpanna, ca 30x40 cm. Skär degen i 18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 30 min

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen ca 18 min. Låt brödet svalna på galler innan det bryts i bitar.

Det vänstra brödet är Mormors Hälsobullar & det högra är Havrerutor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar